Vilken är den bästa tandkrämen för just dig?

Tandkräm

Tandkräm är något som för de flesta är en väldigt tråkig och alldaglig sak. Du borstar tänderna varje dag och du använder tandkräm när du gör det. Men varför använder vi egentligen tandkräm? Vad har den för effekter på dig och dina tänder? Här går åsikterna isär och det plötsligt ett ganska kontroversiellt ämne.

Någon form av tandkräm har varit i användning i flera tusen år. Och dess funktion har traditionellt varit ett slipmedel. Till exempel krossat ben eller tegel användes för att slipa bort plack och fläckar från tänderna. Under 1800-talet blev det allt mer populärt med att använda tandkräm och det har lett till utvecklingen av de moderna tandkrämerna. Från att ha varit endast ett slipmedel så har tandkrämen nu en lång rad av funktioner.

Så nu räcker det inte med att du har hittat den bästa tandborsten. Du måste också välja din tandkräm.​

Slipmedel​

Den mest grundläggande funktionen i vanlig tandkräm är alltså slipmedel. Många tandkrämer kan till 50% bestå av ett slipmedel. Vanliga slipmedel är en hydrerat kiseldioxid och kalciumkarbonat.

Målet med slipmedlet är att putsa bort matrester, plack och fläckar. Det förstärker helt enkelt effekten av borstandet och gör att tänderna blir renare.

Tandkrämer som marknadsförs som vitgörande innehåller för det mesta ett grövre slipmedel. Resultatet blir att fläckar slipas bort mer aggressivt. Vitgörande tandkräm kan alltså inte göra tänderna vitare än vad de egentligen är. De tar bara bort ytliga fläckar och missfärgningar.

Risken med att använda aggressiva slipmedel är att emaljen tunnas ut. Det här försvagar tänderna och kan också leda till att tänderna blir mörkare. Detta sker eftersom den vita emaljen blir lätt genomskinlig.

Fluor​

Fluor är den kanske mest välkända ingrediensen i tandkräm. Då fluor förekommer i saliven runt tänderna bildas det en skyddande hinna av fluorapatit. Den här hinnan liknar mycket på resten av emaljen. Men fluorapatit är starkare mot syra jämfört med emaljens naturliga hydroxiapatit. Det här gör att du får tänder som har högre motståndskraft mot de frätande syror som kan finnas i munnen.

Tänk på att fluoren måste ligga kvar i saliven efter att du har borstat tänderna. Om du sköljer munnen med mycket vatten så försvinner det mesta av fluoren och effekten blir begränsad. En metod för att behålla fluoren när man sköljer är att före du spottar ut tandkrämen ta en liten mängd vatten, ungefär en tesked, och skölja med blandningen av vatten och tandkräm.

Är fluor farligt?​

Men det finns också negativa effekter av att få i sig fluor. Väldigt stort intag kan leda till fluor förgiftning. Och även mindre mängder fluor kan leda till problem. Regelbundet intag av fluor kan leda till vad som kallas för dental fluoros. Dental fluoros ger upphov till vita fläckar på tänderna. Vid allvarliga fall blir fläckarna mörka och emaljen tar skada. Den mildare formen av dental fluros är vanlig i områden med hög naturlig fluorhalt.

Det finns också forskning som visar att höga halter av fluor i dricksvatten begränsar barns mentala utveckling. Men bevisen är ännu bristande och det svårt att dra några fasta slutsatser.​

Fluor finns naturligt i vissa vattentäkter. Och det var därigenom som det upptäcktes att fluor har en skyddande inverkan på tänderna. Den här upptäckten ledde till att det tillsattes fluor i dricksvattnet i ett antal olika städer. Norrköping var en av de första städerna i Europa att göra detta. Men sedan förbjöds det 1961, blev tillåtet 1962 och slutligen förbjudet 1971. Och i en lag från 2004 sänktes också den tillåtna nivån av naturligt förekommande fluor i dricksvatten till 1,5 mg/l.​

Halten fluor i tandkräm brukar vanligtvis ligga på 1350–1500 mg/l (ppm). Det är därför inte rekommenderat att svälja fluortandkräm. Det finns även tandkrämer med högre halter, ungefär 5000 mg/l. Dessa tandkrämer är riktade till vuxna personer med allvarliga karies problem.

Former av fluor som används i tandkräm är natriumfluorid (sodium fluoride), monofluoridfosfat (sodium monofluorophosphate), tennfluorid (stannous fluoride) och aminfluorid (amine fluoride). Tennfluorid och aminfluorid är mindre vanliga nuförtiden.​

Antibakteriell effekt

En metod att bekämpa plack och tandköttsinflammation är att använda ett antibakteriellt medel i tandkrämen. Det mest kända antibakteriella ämnet är Triklosan. Triklosan har i kliniska studier visats minska mängden plack och tandköttsinflammation. Men Triklosan har klassats som miljöfarlig. Och därför vill Sveriges Tandläkarförbund rekommendera att det endast används av personer med tandlossningssjukdom eller inflammation i tandköttet. Det finns också studier som visar att Triklosan kan påverka människor på andra sätt, så som hormonellt. De rekommenderar att barn inte använder tandkräm som innehåller Triklosan. Tandkrämer som innehåller Triklosan är till exempel Colgate Total och Pepsodent Ultra.

Det finns även andra tillsatser som har en antibakteriell effekt. Till exempel zinkklorid (zinc chloride) eller zinkcitrat (zinc citrate). Och tester visar att det också effektivt tar död på bakterier i munnen.​

​Ilningar i tänderna

Det finns 2 olika sätt att skydda dina tänder från ilningar. Den ena är att blockera de mikroskopiska rör som finns i tänderna och leder till nerverna. Den andra är att dämpa nervernas känslighet för stimuli.​

Det går att förhindra ilningar i tänderna genom att dämpa nervernas känslighet. Det gör vanligtvis med kalium nitrat (Potassium nitrate) eller kalium citrat (Potassium citrate). Tandkrämer som innehåller en av dessa kalium ämnen brukar säljas under namn med ordet Sensitive i.

För att blockera de mikroskopiska rören finns det tandkrämer som innehåller ämnen så som strontiumklorid. Ett annat ämne som används är kalcium natrium fosforsilikat (Calcium Sodium Phosphosilicate). Det används under namnet NovaMin i Sensodyns tandkräm Repair & Protect. Det finns även en tandkräm som heter BioMin som använder sig av samma ämne. Dessa tandkrämer återmineraliserar tänderna och har visat sig mycket effektiva i att motverka ilningar i tänderna.

Den nyaste tekniken för att täcka de mikroskopiska rören och återbygga emaljen är nano-hydroxyapatit. De är mycket små byggstenar i samma material som tändernas naturliga emalj.

Lödder​

Det är viktigt att tandkrämen fördelas i hela munnen och över alla tänder. För att hjälpa till med det så tillsätts det i tandkräm någon form av skummedel. Ett vanligt ämne som används är natriumlaurylsulfat (SLS). Det är ett vanligt förekommande ämne som också används i schampo, raklödder och badskum.

Det har gått runt en del rykten om att natriumlaurylsulfat skulle vara cancerframkallande. Men i flera studier som har gjorts så har ingen förhöjd risk för cancer kunnat observerats. Däremot kan fett lösas upp vilket torkar ut de skyddande yttre lagret av vävnad i munnen.

Det sägs också att det är natriumlaurylsulfatet som gör att apelsinjuice smakar så bittert direkt efter att du har borstat tänderna.

Tandsten​

Då plack ligger kvar på tänderna kan det bildas tandsten. Tandstenen kan vara svår att få bort och leder på sikt till problem med tandköttet.

Förutom att bekämpa tandsten genom att snabbt och regelbundet borsta bort plack, så finns det också speciella tandkrämer som är utvecklade för att förhindra tandsten. Dessa brukar innehålla pyrofosfat som annars också finns i till exempel bakpulver. Pyrofosfat hindrar att kalcium i saliven bildar tandsten. Det gör däremot ingenting mot den tandsten som redan har bildats.

Pyrofosfaten kan ge upphov till en brännande känsla vid tandborstning. Det ökar också risken för blåsor och sår i munnen.

Välj din tandkräm

Det finns sedan en rad andra olika ingredienser. En sådan är Polyetylenglykol (PEG). PEG används för att hålla konsistensen jämn i tandkrämen. Andra är glycerol, sorbitol, och xylitol.

Tandborste med tandkräm

Att tandkräm innehåller så många olika vars inverkan på dig är tveksam eller helt okänd har lett till att det utvecklats många alternativa tandkrämer. Det kan vara allt från en vanlig tandkräm, fast utan fluor, till kokosolja blandat med bakpulver till kakaobaserade tandkrämer.

Så det är mycket att tänka på när du väljer din tandkräm. Det finns väldigt många olika ingredienter. Både med positiva effekter och med bieffekter.​

Fluor

Zink

Remineralisering

SLS

Tandsten

Oral-B ProExpert

Ja

Ja

Nej

Ja

Ja

Colgate Sensitive Pro-Relief

Ja

Nej

Arginine

Ja

Ja

​Brilliant Smile

Ja

Ja

Hydroxyapatite

Ja

Ja

Sensodyne Repair & Protect

Ja

Nej

Novamin

Nej

Nej

Leave a Comment:

Leave a Comment: