Munskölj – Bra eller farligt?

Det är mera än en gång som jag har funderar på om jag borde använda munskölj. Jag vill ju givetvis ha en frisk andedräkt och så vill jag ju skydda mina tänder. Men frågan är om det är så enkelt att om jag bara använder ett munskölj så blir det bra. Det finns ju så många olika sorter att välja på. Vilken är bra för andedräkten? Vilken skyddar tänderna? Och finns det några biverkningar som jag behöver tänka på?

Munskölj mot dålig andedräkt​

En av de vanligaste orsaken för att använda munskölj är att motverka dålig andedräkt. Illaluktande andedräkt kan ge ett väldigt dåligt intryck då man träffar någon. Och därför är det många som oroar sig över att de lider av dålig andedräkt.

​Den vanligaste orsaken till dålig andedräkt är bakterier som bryter ner olika aminosyror till illaluktande svavelgaser, så som vätesulfid och metantiol.

För att förhindra den dåliga andedräkten använder olika munskölj ett par olika metoder.​ Den dåliga lukten kan täckas över med en annan doft, t.ex. mint eller eukalyptus. De proteiner och aminosyror som finns i matrester kan sköljas bort för att förhindra att bakterierna bryter ner dem. Och bakterierna som ansvarar för nedbrytningen kan dödas eller avlägsnas.

Skydda tänderna med hjälp av munskölj

En annan orsak att använda sig av munskölj är att ge tänderna ett extra skydd. De viktigaste verktygen för att skydda tänderna är tandborsten, tandkrämen och tandtråden. Men i vissa fall är det inte möjligt att rengöra ordentligt med dessa verktyg. Om du just har dragit ut en tand så går det inte att borsta just där utan att riskera att såret går upp. Och i andra fall så kan det behövas extra skydd utöver vad du får normalt.

​Då kan det hjälpa med ett munskölj som minskar mängden plack eller som stärker emaljen.

Bakteriedödande munskölj

Eftersom både dålig andedräkt och hål i tänderna på ett eller annat sätt orsakas av bakterier så har de flesta munskölj någon form av bakteriedödande effekt. För att få den här effekten används lite olika ämnen. Dessa ämnen är för och nackdelar. Så det gäller att hålla tungan rätt i munnen när du ska välja vilka som du vill använda dig av.

Alkohol​

En av de vanligaste beståndsdelarna i munskölj är alkohol. Eftersom alkohol har en antiseptisk verkan så kan det användas för att motverka bakterier och problem så som gingivit och plack.

Alkohol är också en populär ingrediens eftersom det ger en brännande känsla då du sköljer med det. Det här uppfattas av många som ett tecken på att munsköljet ger effekt. ​

Men en biverkning av att skölja munnen med alkohol är att munhålan torkas ut och att den delar av den uttorkade vävnaden dör och lossar. Och tyvärr så är den här tillgången på död vävnad precis vad som befrämjar bakterier som producerar de illaluktande svavelgaserna. Resultatet är att även om det alkoholbaserade munsköljet ger en frisk andedräkt direkt efter användning så blir andedräkten sämre efter någon timme. I vissa fall är det faktiskt det alkoholbaserade munsköljet som är orsaken till den dåliga andedräkten.

Hexident munskölj

Det finns också teorier att den återkommande uttorkande effekten på munhålan kan vara cancerframkallande. Men i den frågan finns det ännu inte några konkreta bevis eller konsensus.

För de som lider av alkoholism är det givetvis en stor risk att använda sig av ett alkoholbaserat munskölj. Den ibland väldigt höga alkoholhalten, upp till 27%, kan utgöra en stor frestelse. Detta trots att det används tillsatser som leder till illamående. Missbruk av munskölj är mycket vanligt eftersom det är diskret att köpa och den annars avslöjande andedräkten är täckt av en frisk mintdoft.

På grund av bieffekterna bör man vara försiktig med att använda sig av ett alkoholbaserat munskölj. Speciellt om du har tänkte att använda munskölj under en längre period.​

Klorhexidin

​Klorhexidin, eller Chlorhexidine digluconate, är ett antiseptiskt medel som är mycket effektivt mot plack. Vad som gör det så effektivt är att det har en bindande verkan. Det vill säga att medlet fastnar på tänder och mjukvävnad vilket gör att effekten bibehålls under en längre tid. Det är fortfarande inte lika bra på att ta bort plack som tandborstning. Men som ett tillfälligt alternativ kan det göra stor skillnad. Speciellt då Klorhexidin kombineras med zink, då blir effekten ännu bättre.

Ett problem med den bindande verkan är att det också binder med tanniner. ​Detta gör att det kan uppstå mörka fläckar på tänderna. Därför bör du tänka på försöka undvika att dricka te, kaffe och rödvin då du använder dig av Klorhexidin. Fläckarna är inte permanenta utan går att få bort. Men det kan ibland krävas ett besök till en tandhygienist.

Gum Paroex Munskölj

Cetylpyridinklorid

Proteiner bryts ner till illaluktande svavelgaser av bakterier i munnen. Främst av en grupp som kallas Gramnegativa bakterier. Ett bra medel att motverka dessa är Cetylpyridinklorid. Det är på många sätt likt Klorhexidin men speciellt effektivt mot de bakterier som orsakar svavelgaserna. Därför används Cetylpyridinklorid, eller CPC, för att motverka dålig andedräkt.

Också CPC blir mera effektivt i kombination med zink. Och det är också samma risk för att få fläckar på tänderna då CPC tillsammans med tanniner binds på ytan av tänderna.

Fluorskölj

Ett av de mest kända sätten att skydda sina tänder är att använda fluor. Därför vekar det logiskt att använda ett fluorskölj för att ge dina tänder ett extra skydd.

Om du använder dig av en fluortandkräm, och borstar på rätt sätt,​ så har du troligtvis inte något behov av fluorskölj. Men det är förstås vanligt att inte använda tandkrämen på rätt sätt. Det är många som sköljer bort all tandkräm efter borstningen vilket gör att det mesta av fluoren försvinner. Sen finns det också de som har extra behov av tandskydd.

Om du lider av Xerostomia, dvs nedsatt salivproduktion, kan du behöva en större mängd fluor för att få tillräckligt skydd mot karies. Då kan det vara intressant med ett fluorskölj eller en receptbelagd tandkräm med extra hög fluorhalt.

När du använder dig av fluorskölj, tänk på att fluor är giftigt. Och försök att svälja så lite av det som möjligt.

Övriga ingredienser

Utöver dessa mera framstående ingredienser så finns det ett par andra som är värda att känna till. Några är vanliga och andra förekommer endast i alternativa munskölj.

Xylitol

Genom den söta smaken av Xylitol kan salivproduktionen stimuleras. Det finns också forskning som tyder på att Xylitol minskar mängden bakterier i munnen vilket i sin tur minskar risken för hål i tänderna.

Sesam- eller Kokosolja

Från den gamla Indiska Ayurveda lärorna finns Gandhusha, eller oljedragning. Det går ut på att man tar ungefär en matsked av sesamolja eller kokosolja och sköljer runt det i munnen i ca 10 - 20 minuter. För att sedan spotta ut den. Oljan ska då dra ut bakterier och Ama, eller "toxiner", ur munnen. Det finns dock inte några vetenskapliga tester som visar på de positiva effekterna.

Något att tänka på är att medan man sköljer vara försiktig så att man inte av misstag råkar andas in av olja. Då fet i lungorna kan leda till lunginflammation.

Sanguinarine

Det giftiga extraktet från Blodört (Sanguinaria canadensis) används i vissa munskölj. Det har bakteriedödande egenskaper och kan därför minska mängden plack.

Men det finns en risk att sköljandet med Sanguinarine kan leda till Leukoplaki. Vilket kan utvecklas till cancer i munhålan.

Viadent munskölj

Saltvatten

Ett alternativ är använda vanligt saltvatten för att skölja munnen. Det kan man göra genom att blanda en halv till en tesked salt i ett glas vatten. Saltvattnet sköljs sedan runt i munnen vilket orsakar Lysering i bakterierna som gör att de dör.

Det här är en bra metod att rengöra munnen efter en operation. Då kan man skölja med saltvatten upp till 6 gånger per dag för att hålla matrester borta från operationssåret.

Översikt av de vanligaste munsköljen

Alkohol

Klorhexidin

Cetylpyridinklorid

Fluor

GUM Paroex

Nej

Ja

Ja

Ja

Curasept

Nej

Ja

Nej

Ja

Hexident

Ja

Ja

Nej

Nej

Flux

Nej

Vissa produkter

Nej

Ja

Zendium

Nej

Nej

Nej

Ja

Corsodyl

Nej

Ja

Nej

Nej

Dentan

Ja

Nej

Nej

Ja

SB12

Ja

Ja

Nej

Ja

Listerin

Vissa produkter

Nej

Nej

Ja

Leave a Comment:

(4) comments

Per 2017-12-23

Varför anser ni att saltvatten är surt? Det är ju bara natriumklorid som inte är någon syra. Är det någon reaktion i munnen som orsakar syran?

Reply
  Jakob 2017-12-23

  Hej Per och tack för din kommentar. Du har helt rätt i att natriumklorid inte gör vattnet surt. Dr Kerr skrev ett inlägg om just saltvattenskölj. Men som du säger så påverkar ju inte saltet ph värdet. Jag ska uppdatera artikeln.

  Reply
Mats 2020-05-06

Texten under sesal/cocosolja säger ”Det finns dock några vetenskapliga tester som visar på de positiva effekterna.”
varför står det så helt plötsligt? Menar du ”inte några” eller menar du att det finns. Oklar formulering.

Reply
  Jakob Lundberg 2020-05-11

  Det ska mycket riktigt vara ”inte”. Tack för påpekande.

  Reply
Add Your Reply

Leave a Comment: