Hur du bäst borstar dina tänder

Borsta tänderna

Att ha en bra tandborste är viktigt är du ska borsta dina tänder. Den ska både vara en som är effektiv och en som du trivs med. En borste som du trivs med är en borste som du använder. Läs gärna våra rekommendationer för eltandborstar och eltandborstar för barn. Också borststråna är viktiga. Tänk på att mjuka strån rengör lika effektivt som hårda. Men de är mer skonsamma för emalj och tandkött. Och kom ihåg att byta borste i tid. Borststråna rengör inte lika bra efter 3 månaders användning och bör då bytas.

En av de viktigaste sakerna att tänka på vid tandborstning är att borsta tillräckligt länge. De flesta borstar alldeles för kort tid. Det är rekommenderat att borsta 2 minuter 2 gånger om dagen. Det motsvarar 30 sekunder för munnens varje kvadrant. Och ungefär 1-2 sekunder för varje position av borsten.

Använd ungefär lika mycket tandkräm som en ärtas storlek. Det finns många olika tandkrämer att välja på. Välj den som passar bäst för dig. När du borstat färdigt kan tandkrämen antingen sköljas bort med vatten eller låtas ligga kvar i munnen för att låta fluoren verka på emaljen.

Använd alltid mycket lätt tryck när du borstar. Det är topparna av stråna som putsar bort placken. Om du trycker borsten för hårt så blir stråna liggande och rengör inte lika effektivt. Det blir också en större påfrestning för tandköttet.

Det är ibland frestande att borsta tänderna direkt efter en måltid. Men vänta gärna 15-20 minuter. Då har syror från maten neutraliserats. Eftersom syror gör att emaljen blir mjukare så kan den ta skada av att bli borstad då.

Genom att också borsta tungan så får du en bättre andedräkt. Det frigör också smaklökarna vilket leder till att du känner smaker bättre.

Hur du borstar tänderna med en manuell tandborste

Sidorna av tänderna

Håll borsten lutad 45 grader mot tandköttet. Då rengörs inte bara tänderna, men också utrymmet mellan tänderna och tandköttet. Där samlas ofta matrester som kan ligga och fräta på tänderna.

För tandborsten med små och försiktiga rörelser från tandköttet mot toppen av tanden. Borsta inte längs med tandraden. Då glider stråna över hålrummet mellan tänderna och placken blir då liggande där.

Framtänderna

När du borstar framtänderna kan du hålla borsten vertikalt. Och använder samma små försiktiga rörelser. Från tandköttet mot tandens topp.

Tändernas tuggyta

När du borstar tändernas tuggyta ska du hålla borsten platt mot ytan. Och här borstar du med lätt tryck fram och tillbaka längs tandraden.

Hur du borstar tänderna med en elektrisk tandborste

Den elektriska tandborsten hålls också i 45 graders lutning vid borstning av tändernas sidor. Och platt vid borstning av tuggytorna.

Eftersom eltandborsten själv tar hand om borstningsrörelsen så behöver du endast föra borsten långsamt över tänderna. Stanna 1-2 sekunder per tand för att få tillräcklig effekt. Att borsta tänderna med en eltandborste är tekniskt mycket enklare än med en manuell borste.