Braun Oral-B Pro 7000 – Eltandborsten med inbyggd personlig tränare

Oral-B Pro 7000

Laddningsbar eltandborste med Bluetooth

Oral-B Braun Pro 7000

Effektivitet

Pris

Funktioner

Lättanvänd

Vad vi gillade
 • Avancerad timer
 • Utmärkt rengöringsförmåga
 • Bra stöd för att förbättra dina vanor
Vad vi inte gillade
 • Begränsad batteritid
 • Det tar länge att ladda batteriet
Slutsats

​En eltandborste som ger dig alla möjligheter att förbättra din munhygien. Den tar steget vidare och är inte bara ett passivt verktyg. Den är dessutom en personlig tränare som utvecklar dig och hur du borstar tänderna.

Det är nuförtiden ganska populärt att ha en personlig tränare. Den stora fördelen med att ha en sådan är inte att du då kan göra övningar som du annars inte kunde göra. Fördelen ligger i att du blir peppad och att du för tips om din teknik. Oral-B Pro 7000 är som en personlig tränare för din tandborstning.​

De flesta elektriska tandborstar har en väldigt jämförbar rengöringsförmåga. Om man ser på de rent mekaniska. Det pågår fortfarande en diskussion om de roterande borstarna eller de soniska borstarna är bättre. Och det finns forskning som stöder båda varianter. Men utrymmet att göra förbättringar på den här fronten är begränsad. Den stora skillnaden ligger i hur eltandborsten används.

Det är fullt möjligt att rengöra dina tänder lika bra med en enklare och billigare tandborste än med Oral-B Pro 7000. Om du har tillräckligt bra teknik och om du har tillräckligt bra borstningsvanor.

Men i princip alla har saker som går att förbättra vad gäller teknik och vanor. Du kanske inte borstar tillräckligt länge, trycker för hårt med borsten eller använder inte tandtråd varje dag. Och det är den här insikten, i kombination med studier om hur man bildar vanor, som nu driver utvecklingen av eltandborstar.

Generellt intryck

Det här är en elektrisk tandborste med utmärkt rengöringsförmåga. Precis som de flesta andra eltandborstar av hög kvalitet. Därtill är den utrustad med en lång rad av finesser så som blinkande lampor, bluetooth, mobilapp och trådlös display.

Oral-B Pro 7000 från sidan

Frågan som du direkt ställer dig är: Behöver jag faktiskt alla de där extra grejerna? Jag vill ju bara borsta mina tänder.

Det känns lättare att motivera inköp av en dyr tandborste om den har någon speciell teknik som direkt förbättrar rengöringen av dina tänder. Om den till exempel hade 100% plackborttagningsfunktion.

Men sanningen är att största förändringen i hur bra du rengör dina tänder ligger i hur du använder den. Inte i olika borststrån eller olika rotationsfrekvenser.

Avancerade timer funktioner

​Det vanligaste hjälpmedlet för att borsta tänderna bättre är timern. Här har Oral-B Pro 7000 ett flertal varianter. Det finns en timer inbyggd i handtaget, det finns en i den trådlösa displayen och det finns en i mobilappen.

Vilken timerfunktion som hjälper dig bäst beror på dig.​ Den diskreta timern i handtaget kan vara tillräcklig, speciellt om du inte har så svårt att bygga upp en vana att följa timern. En starkare signal är att använda den visuella displayen. Ofta är en visuell feedback starkare och något som du reagerar mera på. Den kraftigaste feedbacken får du om du använder mobilappen, som vi ska titta närmare på om en stund.

​Alla varianter på timern använder den så kallade Quadpacer. Det vill säga att den delar upp borstningstiden i 4 delar så att du kan borsta de 4 delarna av munnen lika länge.

Trycksensor

​Ett vanligt förekommande fel vid tandborstning är att använda för mycket kraft. Det är ett fel som även professionella tandspecialister gör. Det är ofta som det känns som om du rengör bättre om du använder lite mera kraft. Men att trycka på hårt med borsten kan leda till tillbakadraget tandkött, ilande tänder och till och med ökad risk för att få håll i tänderna.

Det är inte alltid det går så långt att tandköttet börjar blöda av för hård borstande. Men många år av felaktig teknik kan ändå få avsevärd inverkan.

För att motverka detta​ reagerar Oral-B Pro 7000 på ett par olika sätt.

 • En röd lampa lyser på handtaget
 • Borsten saktar ner på farten
 • Den trådlösa displayen visar en ledsen smilie
 • Mobilappen registrerar informationen

Att borsten saktar ner gör att du omedelbart skyddas mot slitage av ditt tandkött. De andra funktionerna är till för att lära dig att borsta mjukare i framtiden. Genom att konstant få en sådan här feedback så har du möjligheten att bygga upp en vana att borsta mjukare.

Mobilappen

För många känns det helt onödigt att koppla ihop sin mobil med sin eltandborste. Men det kan vara väldigt hjälpsamt att använda appen för att få den positiva feedback som behövs för att bygga upp bättre vanor.

Genom  att hålla koll på hur bra du sköter dina tänder så ger mobilappen dig beröm eller påminnelser. Eftersom du annars sällan får någon feedback på att du borstade för kort tid eller hoppade över att använda tandtråd så är det vanligtvis svårt att få en god vana. För att anlägga en god vana är det viktigt att du får någon slags​ positiv feedback när du gör rätt. Och problemet med munhygien är att de positiva resultaten inte syns direkt.

Oral-B Mobilapp

Den positiva feedbacken du får från mobilappen hjälper dig därför att bygga upp goda vanor. Genom att visa grafer över hur flitigt du borstar och stjärnor för hur bra teknik du har och så vidare, så får du en tydlig och objektiv signal. Resultatet blir att du hålls mera ansvarig för ditt resultat. Eftersom du nu direkt kan se precis hur du har borstat.

Utöver den feedback du kan få ur appen så finns det också en del undervisningsmaterial. Det gör att du kan finputsa din teknik för ett ännu bättre resultat.

Tillsammans gör det mobilappen till vad som kan liknas till en personlig tränare för tandborstning. Det är ingenting som är strikt nödvändigt för att få ett bra resultat. Men chansen att du lyckas ökar markant.​

Rengöringsprogram

Pro 7000 modellen är generöst utrustad med olika rengöringsprogram. Det finns totalt 6 olika program att välja mellan.

 • Daglig rengöring är det vanliga rengöringsprogrammet på 2 minuter.
 • Djuprengöring är ett program för extra noggrann rengöring och tar 3 minuter.
 • Vitgörande varierar intensiteten för att ge vitare tänder.
 • Mjuk ger en försiktigare och mera skonsam rengöring.
 • Tandköttsmassage stimulerar försiktigt tandköttet.
 • Tungrengöring är ett kort, 20 sekundersprogram med låg intensitet för tungan.

De flesta av de här programmen är mest till för att få tandborsten att låta avancerad och sälja bättre. Du kommer troligen mest att använda programmet Daglig rengöring. Det enda andra programmet som egentligen är att rekommendera är det mjuka programmet. Speciellt för de som har känsligt tandkött. Tungrengöringsprogrammet kan också vara användbart om du inte använder dig av en speciell tungskrapa istället.

Något som kan vara lite jobbigt med de olika programmen är att det inte syns direkt på borsthandtaget vilket program som är aktivt. Det kan du bara se på den trådlösa displayen eller i mobilappen.

En annan sak att tänka på är att tandborsten inte kommer ihåg vilket program det var du använde förra gången. Utan ställer sig alltid tillbaka till Daglig rengörings programmet. Men för att underlätta hanteringen av alla program så är det möjligt att genom mobilappen stänga av alla program som du inte använder. Om du till exempel använder dig av det mjuka programmet, så går det att stänga av alla andra. Då slipper du välja varje gång du ska borsta tänderna.

Borsthuvud

​Borststråna på alla tandborstar slits och behöver bytas ungefär var tredje månad. Oftare om du borstar med för mycket kraft. Därför är det viktigt att det är lätt att byta borsthuvud på den eltandborste som du använder.

Oral-B Pro 7000 använder sig av de vanliga borsthuvudena från Oral-B. De är vanligt förekommande, så det ska inte vara så svårt att hitta nya när det är dags att byta. De är heller inte allt för dyra. Och om man vill spara pengar så finns det även tredjeparts tillverkare av borsthuvud som passar till Pro 7000. Om kvaliteten är lika hög som Oral-Bs egna måste du själv avgöra.

Oral-B borsthuvud

Oral-B har också en hel del olika varianter av borsthuvud. Var och ett av huvudena sägs ha sina egna speciella fördelar. Det kan vara allt från vitgörande till för tandställning och för rengöring mellan tänderna.

I de flesta fall är det att rekommendera att använda borsthuvudet med extra mjuka strån. Dessa rengör precis lika bra som de andra, men är skonsammare för tandköttet. Möjligtvis måste de mjukare borstarna bytas lite oftare än de hårdare.

Som ett tillbehör till Pro 7000 följer det med en förvaringslåda för borsthuvud. Den monteras ihop med laddaren och gör det möjligt att förvara upp till 4 stycken borsthuvud. Det här är praktiskt om tandborsten används av flera personer i familjen och den inte är möjligt att lämna borsthuvudet kvar på borsten mellan borstningarna. Förvaringslådan skyddar också borsten från olika stänk som kan förekomma i ett badrum.

Batteri

För de som brukar ta med sig sin eltandborste på resor så är det viktigt att batterier håller länge. Och att det går snabbt och enkelt att ladda upp batteriet då det har tagit slut.

På de här punkterna är tyvärr Oral-B Pro 7000 en besvikelse. Batteriet håller i ungefär 10 dagar. Vilket inte är så hemskt dåligt, men det finns eltandborstar som klarar sig längre. Men det stora problemet är att det tar upp till 20 timmar att laddas upp igen. Det här kan leda till bekymmer om du är ute och reser och inte har så jättebra möjligheter att låta tandborsten stå och ladda.​

​Förutom batteritiden så följer det med ett ordentligt resefodral till tandborste. Där kan du tryggt förvara handtaget och 2 stycken borsthuvud under resan. Det följer också med en påse som du kan förvara laddaren i.

Sammanfattning

I lådan hittar du:

 • Oral-B Pro 7000 elektrisk tandborste
 • Oral-B laddare
 • Borsthuvudshållare
 • CrossAction borsthuvud
 • Sensitive borsthuvud
 • Pro White borsthuvud
 • Resefodral
 • Tillbehörspåse
 • Smart Guide trådlös display
 • Batterier till Smart Guide
 • Instruktionsmanual

Namn

Braun Oral-B Pro 7000

​Vikt

168 gram

Frekvens

8800 oscillationer och 40000 pulser per minut

Borstningsteknik

3D teknik/Oscillerande rotation samt pulser

Rengöringsprogram

6

Färg

Vit eller svart

Timer

Quadpacer

Handtag

Gummitäckt baksida för bra grepp

Borsthuvud

Utbytbara Oral-B borsthuvud

Batteri

Nickelmetallhydrid med kapacitet upp till 10 dagar

​Laddare

Klarar 220 V

Fördelar med Braun Oral-B Pro 7000

Oral-B Pro 7000 är en tandborste med utmärkt rengöringsförmåga. Den har alla tekniker och funktioner som krävs för att kunna se till att dina tänder är så rena som möjligt.

Men den stora fördelen med Pro 7000 är hur den hjälper dig att utveckla god teknik och goda vanor.​ Så om du vet att du har mindre än perfekt teknik och vana och dessutom är villig att förändras, då har du mycket att vinna vad gäller dina tänder.

​Tandborsten kombinerar en grundläggande god rengöringsteknik med stöd för att förbättra ditt användande av den. Tillsammans gör det här Oral-B Pro 7000 till en av de bästa eltandborstarna på marknaden just nu.

Men om du vet att du inte kommer att använda de här funktionerna. Och du kommer inte att ändra på dina vanor. Då kommer du inte att få ut så mycket av den här eltandborsten. Det finns då andra, billigare som fungerar lika bra.​

Nackdelar

Den största nackdelen med Oral-B Pro 7000 är att batteriet inte håller så länge och tar länge att ladda upp igen. Och det är något att ta i beaktande om du ofta är ute och reser.

Alla olika funktioner och tillbehör kan vara överväldigande för de som inte är så tekniska. Det är inte så mycket att tänka på i det dagliga användandet. Men de första gångerna man använder den så behöver man ta sig lite tid att sätta sig in i alla funktioner och välja hur just du vill använda den.

Leave a Comment:

Leave a Comment: