Är Philips Sonicare For Kids HX6311/07 den perfekta eltandborsten för barn?

Sonicare For Kids HX6311/07

Laddningsbar eltandborste för barn

Effektivitet

Pris

Funktioner

Underhållande

Vad vi gillade
  • Växer med ditt barn
  • Mycket effektiv med att få barnet att börja borsta tänderna
Vad vi inte gillade
  • Inte den billigaste tandborsten
Slutsats

En utmärkt eltandborste som hjälper både de stora och de små barnen att borsta tänderna. Mycket välutrustad med flera funktioner som gör borstningen så lätt och skonsam som möjligt. Den bästa investeringen du kan göra för ditt barns tänder.

Philips Sonicare for kids HX6311/07

Att lära barn god munhygien från en tidig ålder är viktigt. Men istället för att låta det bli ett jobbigt arbete så kan du göra det till något roligt. Speciellt med dagens avancerade tandborstar. Och om du kan locka ditt barn att få intresse för att borsta tänderna med hjälp av en häftig tandborste med roliga melodier så är hälften vunnet.

Philips rekommenderar att barn bör vara minst 4 år gamla när de börjar använda den här eltandborsten. Men som förälder så vet du själv bäst när det är dags. Använd din intuition och hjälp ditt barn med borstningen.

Barn kan förstås inte använda en tandborste i samma storlek som vuxna. Därför har Philips utvecklat en borste som är ideal för dem. I Sonicare HX6311/07 har de en skonsam borste för ditt barns tänder som också är tillräckligt liten för deras munnar.

Generellt intryck​

När de använder borsten verkar barn mindre avigt inställda till att borsta sina tänder. Om det är på grund av att tandborsten gör jobbet åt dem eller för att det ger en frisk renhetskänsla. Det verkar i alla fall vara ett steg i rätt riktning. Det kan också vara de olika klistermärkena som göra att barnet känner att det är deras alldeles egen tandborste och därför gör det mera intressant att vilja borsta tänderna. Med tandborsten följer 8 stycken klistermärken som går att byta ut.

Välja klistermärken

Till skillnad mot vissa produkter som man måste byta regelbundet när barnet växer upp, så växer den här borsten med barnet. De olika storlekarna på borsthuvud gör att själva tandborsten behöver bytas. Också den ställbara intensiteten gör att eltandborsten går att använda under en stor del av barnets uppväxt. Det finns till och med de som tycker att den fungerar utmärkt även för vuxna, trots att borst intensiteten är något lägre än på en eltandborste riktad till vuxna.

För att skydda barnens tänder är borsthuvudet täckt med en gummiyta. Det gör att vibrationerna känns mindre då baksidan av borsthuvudet kommer i kontakt med tänderna.

Handtaget är inte så mycket smalare än handtaget på en eltandborste för vuxna. Men det är aningen mindre och har en greppvänlig yta. Det hjälper både barnet och den vuxna som under borstningen hjälper till att föra borsten runt i munnen.

Sonicare for Kids använder sig av sonisk vibrationer för att åstadkomma borstningsrörelsen. Fördelen med de soniska vibrationerna är att vibrationerna sprider sig genom vätskan i munnen och därför rengör längre in mellan tänderna. Det är en bra egenskap för en barntandborste då barn inte i samma utsträckning använder tandtråd för rengöring mellan tänderna.

En annan bra egenskap med handtaget är att det inte rullar iväg då man lägger det på bänken för att sätta på tandkräm. Vilket förstås annars skulle vara väldigt irriterande.

Barn med Sonicare for Kids

Laddning av batteriet​

Den här eltandborsten är en uppladdningsbar variant. Där en laddning ska räcka upp till 3 veckor. Glöm bara inte att den ska laddas i 24 timmar före den används för första gången.

Laddaren är samma som för andra Sonicare modeller, med undantag för Diamond Clean. Vilket kan vara behändigt om det finns flera Sonicare borstar så behövs det bara stå en laddare framme.

På och avstängningsknappen finns det en batteriindikator. Den blinkar då batteriet laddas, lyser konstant när batteriet är färdigladdat och om det behöver laddas efter en borstning så blinkar lampan snabbt i 30 sekunder och man kan också höra 3 pip.

Borstningstimer​

Som många andra elektriska tandborstar är även den här utrustad med en borstningstimer. Den kallas här för KidTimer och ser till att borstningen görs i de rekommenderade 2 minuterna. Det är en mycket viktig funktion. Speciellt för barn, som ofta vill skynda iväg för att göra något annat.

KidTimer meddelar barnet när tiden har gått ut med hjälp av en liten melodi som spelas. Det gör det tydligt för barnet när de är klara med tandborstningen.

Tandborsten delar också upp de 2 minuterna i 4 delar. Det är för att det ska bli lättare att borsta de olika delarna av munnen lika mycket. På Sonicare HX6311/07 kallas den här funktionen för KidPacer medan den på andra Sonicare borstar kallas för QuadPacer. Det går alltså ut på att barnet börjar att borsta till exempel nere till höger i 30 sekunder. Sedan säger KidPacer till att det är dags att gå vidare till vänster på nedre delen. Och så fortsätter det till alla 4 delar av munnen har blivit borstade. Då undviks ett ojämnt resultat då barnet står och borstar samma tänder under hela borstningstiden.​

En annan speciell funktion som KidTimer har är att barnet gradvis kan bygga upp till 2 minuters borstningstid. Det vill säga att när barnet precis har börjat med att använda en elektrisk tandborste så kan det kännas lite ovant och där för jobbigt att borsta så länge som 2 minuter. Istället kan barnet börja med en kortare borstning på 1 minut och sedan långsamt öka tiden under de följande 90 dagarna. Om du inte önskar den här funktionen så går den att stänga av.

Intensitetsnivåer​

Sonicare for Kids har 2 olika intensitetsnivåer att välja mellan. De passar beroende på barnets ålder och vana med att använda en eltandborste.

  • Högeffektsnivån, som arbetar med full kraft och använder timern på fulla 2 minuter.
  • Lågeffektsnivån, vilken har en lite lägre effekt för att få de lite yngre barnen att vänja sig med upplevelsen. Här används också den långsamt uppbyggande timern över 90 dagar.

Vad du ska tänka på den första gången du använder din Sonicare HX6311/07

Först måste du montera tandborsten, vilket inte är speciellt krävande. Men du behöver sätta fast frontpanelen på borsten. Den används troligen endast för att sätta fast klistermärkena på. Men den behöver i alla fall också klistras fast på själva borsten.

Sedan trycker du fast borsthuvudet på metallskaftet. Se till att borststråna pekar i samma riktning som framsidan av själva handtaget på borsten. Det kommer att vara ett litet mellanrum mellan borsthuvudet och handtaget, men det är helt normalt.

Borsten behöver laddas i 24 timmar före den kan användas. Så nu är det dags att ställa tandborsten på laddaren och ansluta laddaren till ett eluttag. Efter det så är borsten klar att användas.

​Något som är viktigt att tänka på när barnet testar eltandborsten är att se till att den inte startas fören borsthuvudet med tandkrämen är i munnen. Annars kommer badrummet och den lilla borstaren snabbt att vara täckta i tandkräm.

Uppmuntra ditt barn att röra borsten långsamt runt varje tand utan kraftfullt skrubbande eller för mycket tryck. Och varje gång som KidPacer gör ett ljud så är det dags att gå vidare till nästa del av munnen.

Borsthuvuden​

Det finns två olika storlekar av borsthuvud för Sonicare for Kids. Den mindre kallas för Kompakt (HX6032) och är till för barn från 4 år. Sedan finns det en i normal storlek (HX6042) som är till för barn från 7 år. Den mindre storleken gör det lättare att komma åt svåra ställen som bakom tänderna. Det gör också att den kittlande känslan inte blir så överväldigande i små munnar.

Sonicare for Kids borsthuvud

För barn är det viktigt att borststråna är mjuka och skonsamma för både tandkött och emalj. Det är något att tänka på när du tittar efter ersättningsborstar. Därför vill du kanske inte ersätta borsthuvudet med ett standard vuxen borsthuvud (Till exempel HX6053).

Men om du inte hittar den barnmodellen i standard storlek kan det också gå att använda det vuxna borsthuvudet för skonsam rengöring (HX6052 eller HX6054). Men tänk då på att dessa inte har samma mjuka gummi baksida som borsthuvudena som är speciellt för barn.

Eftersom borsthuvudena bör bytas efter 3 månader så kan det vara lite dyrt. Då de nya borstarna från Philips kostar en del. Ett billigare alternativ är att köpa tandborsthuvud från tredjeparts tillverkare. Dessa tillverkar billigare borsthuvud. Vissa tycker att de fungerar precis lika bra som originalet medan andra tycker att kvaliteten är sämre.

Sammanfattning​

Sonicare tandläkarförbundet

I lådan hittar du:

  • 1 Philips Sonicare for Kids HX6311/07 laddningsbar tandborste
  • 1 borsthuvud i standard storlek (HX6042)
  • 8 stycken handtagsklistermärken
  • 2 stycken bonus klistermärken
  • 1 laddare

Namn

Sonicare For Kids HX6311/07

​Vikt

272 gram

Frekvens

Upp till 31000 borstslag per minut

Borstningsteknik

Soniska vibrationer

Intensitetsnivåer

2

Färg

Aqua

Timer

KidTimer och KidPacer

Handtag

Tunt och gummibetäckt med anpassningsbara klistermärken

Borsthuvud

Utbytbara

Batteri

Litiumjon med kapacitet upp till 3 veckor

​Laddare

Klarar 110 - 220 V

Fördelar med Philips Sonicare HX6311/07

Sonicare for Kids är en tandborste speciellt designad för barn. Med funktioner som extra små och mjuka borsthuvud, timer med melodier, anpassningsbara klistermärken, låg vibrationsintensitet och greppvänligt handtag.

Allt det här underlättar för att få ditt barn att skaffa sig goda vanor vad gäller tandborstning. För det är viktigt att barn redan tidigt får en vana att noggrant rengöra sina tänder 2 gånger varje dag. Och för det så kan även små, rent psykologiska faktorer vara nog så viktiga. Så om ditt barn tycker att det är roligt att borsta tänderna med en eltandborste så som Sonicare for Kids så är mycket vunnet.

Det är många barn som har lyckats med något som de tidigare inte har gjort. Och det är att ha borstat tänderna i hela 2 minuter.

Nackdelar​

Tandborsten är inte helt billig och inte heller utbytesborsthuvudena. Så du måste se det som en investering för ditt barns tänder.

Handtaget är trots allt ganska stort för de minsta barnen vilka troligtvis ännu en tid kommer att behöva ha hjälp med tandborstningen.

Vissa barn tycker inte om den vibrerande känslan i munnen och tycker att det känns obehagligt. Och det kan ta lite tid innan de vänjer sig vid det.​

Leave a Comment:

Leave a Comment: