De bästa elektriska tandborstarna för barn

Att få sina barn att borsta tänderna kan ibland vara lite svårt. Barnen tycker ofta att det är tråkigt och onödigt att göra det. Och de är vanligtvis också trötta när det är dags. Att skaffa en elektrisk tandborste kan vara hjälpsamt. De gör att tandborstningen blir både roligare och lättare. Det är många som inte tänker på att det går alldeles utmärkt för redan ganska unga barn att använda elektriska tandborstar. Från ungefär 3 år brukar rekommendationen vara att det är OK att börja.

Varför ska man skaffa en elektrisk tandborste till sina barn?

De elektriska borstarna för barn är snällare mot tänder och tandkött än vad de vuxna versionerna är. Men det är ändå rekommenderat att vänta till ungefär 3 års ålder före de börjar använda en. Sedan är det upp till föräldrarna att avgöra om barnet ska få använda en vanlig eller en eltandborste. Det är fullt möjligt att få rena tänder med en vanlig borste, men det kräver att rätt teknik används. Och det är egentligen få vuxna som lyckas med det och ännu färre barn. Nästan alla barn som borstar själv med vanlig borst borstar med långa svep längs hela tandraden, vilket kan skada tandköttet. Istället för att använda de korta millimeter borstningarna som är rekommenderat.

  • Borsten tar själv hand om borströrelsen. Det gör det mycket lättare för barnet att få sina tänder borstade. De behöver inte ha den fingerfärdighet som krävs för korrekt borstteknik. Istället räcker det med att långsamt föra borsthuvudet över tänderna.
  • Inbyggd timmer ser till att barnet borstar tillräckligt länge. Vissa barntandborstar ser även till att de olika delarna av munnen borstas lika mycket.
  • Utbytbara borsthuvud. För att tandborstningen ska vara effektiv behöver borsten bytas ungefär var tredje månad. Med vissa eltandborstars utbytbara huvud går det enkelt att byta och blir ibland också billigare i längden.

Det går få jättebra resultat genom att använda en vanlig tandborste. Men det ställer större krav på både dig och på ditt barn. Att istället satsa på en elektrisk tandborste ökar markant chanserna att ditt barn kommer att får starka och fina tänder. Så låt oss nu titta på vad du behöver tänka på när du väljer eltandborste för ditt barn.

Köpguide för eltandborstar till barn​

Det finns ett par saker att tänka på när du väljer borste till ditt barn. För en del av dem så gäller samma som för tandborstar till vuxna. Men det finns också sådant som är lite annorlunda för barn.

Borströrelse​

De två olika borströrelserna som används är den roterande och den soniska.

De roterande borstarna har ett runt borsthuvud som oscillerar i en roterande rörelse. Vissa av dem har också en vibrerande rörelse därtill. Dessa borstar är enkla att använda och effektiva på att ta bort plack från tandytan. Däremot kan de föra lite mera oväsen, vilket kan vara otrevligt för små barn.

De soniska borstarna vibrerar med en hög frekvens. Det ger förutom den direkt borstande effekten också en sonisk rörelse i saliven som hjälper till att lösgöra plack också en bit bort från själva borsten. Det är speciellt bra för att rengöra mellan tänderna där borsten inte kommer åt. Då barn vanligtvis inte använder tandtråd är det här en mycket bra egenskap. En nackdel med de soniska borstarna är att om baksidan av borsten kommer i kontakt med tänderna så kan vibrationerna kännas lite obehagligt.

Timer funktion​

​Den troligtvis viktigaste funktionen på en eltandborste för barn är timmern. Eftersom barn kan ha kort tålamod och är lätt distraherade är det ofta svårt att få dem att borsta tillräckligt länge. Med hjälp av en timmer så får ni en objektiv mätning av borst tiden. Och slipper därigenom diskussioner med barnet över om det faktiskt var tillräckligt länge eller inte.

På barntandborstarna finns det ibland vissa extra funktioner vad gäller timmern. Det kan vara små melodier som meddelar när det är dags att gå vidare till nästa del av munnen. Det kan också vara mera avancerat med en sammankoppling med en mobil app. Då kan barnet se på en animation eller bild när borstningen är färdig.

Utbytbara borsthuvud​

Eftersom det är viktigt att byta borste efter ungefär 3 månader så är det bra med en eltandborste som har utbytbara borsthuvud. Vissa billigare modeller saknar det här. Dessa modeller kan möjligtvis vara bra som en första borste för att se om barnet accepterar att använda en elektrisk tandborste. Men i längden blir det naturligtvis billigare att använda de utbytbara borsthuvudena.

När du väljer borsthuvud för ditt barns tandborste, tänk då på att alltid välja ett extra mjukt huvud. Ibland kan det vara möjligt att använda samma borsthuvud som för en vuxen, men dessa kan vara för hårda för mindre barn.

Laddningsbara​

​De flesta eltandborstar är utrustade med ett laddningsbart batteri och en laddare. Men det finns också modeller som har utbytbara batterier. Det kan till exempel vara 2 stycket AA batterier. Då handlar det om billigare modeller som kanske också inte har utbytbara borsthuvud. Och dessa håller förstås inte längre än en vanlig tandborste.

Roliga motiv​

För barn som är ovilliga att borsta tänderna så kan ett roligt motiv på tandborsten vara till hjälp. Bara genom att skapa lite positiv attityd kan barnet ändra uppfattningen och därefter acceptera borstningen. Psykologi kan vara nog så viktigt.​

De 3 bästa barntandborstarna

Låt oss nu titta på de bästa alternativen som finns på marknaden.​

Philips Sonicare For Kids HX6311/07

Philips Sonicare for kids HX6311/07

En välutrustad eltandborste för både små och stora barn. Den här borsten kommer med 10 utbytbara klistermärken vilket ger barnet möjligheten att välja hur den ser ut. 

Den är också utrustade med en KidTimer som hjälper barnet att borsta tillräckligt länge med hjälp av en liten melodi. Timern går även att ha i ett speciellt träningsläge. Då börjar borsttiden lite kortare och bygger med tiden upp till de hela 2 minuterna.

För att vara skonsam för de små barnen går den att använda i två olika lägen. Ett normalläge och ett lågeffektsläge. Lågeffektsläget är bra för barn som inte tidigare har använt en elektrisk tandborste och behöver lite tid att vänja sig med den kittlande känslan.​

​För att göra det ännu lättare för små barn så finns det även 2 olika storlekar på borsthuvuden. Ett kompakt huvud som passar för barn under 7 år och ett större huvud för de äldre barnen.

Du kan läsa mera om Philips Sonicare For Kids HX6311/07 här.

Oral-B Stages Power Kids

Oral-B Stages Power laddningsbar

Barntandborsten Oral-B Stages Power Kids är en väldigt effektiv och prisvärd eltandborste. Den är utrustad med en enkel timer och den har ett överkomligt pris. Både vad gäller själva tandborsten och ersättningsborstar.

​Det går att välja mellan en mängd olika kända motiv. Så som Disney prinsessor eller Star Wars. Det gör att ditt barn får en tandborst som blir omtyckt.

Läs mera om ​Oral-B Stages Power Kids

Colgate Elektrisk Tandborste

Colgate elektrisk tandborste

Från Colgate finns det enkla och billiga elektriska tandborstar. De är utrustade med mjuka borststrån och rotationen är med måttlig intensitet. Vilket gör det till en passande tandborste för de allra minsta barnen.

​Men tänk på att den här borsten inte har laddningsbara batterier. Den använder istället vanliga AAA batterier. Och det är heller inte möjligt att byta borsthuvud. Så hela borsten måste bytas lika ofta som en vanlig tandborste.

Läs mera om Colgate Elektrisk Tandborste här

Leave a Comment:

Leave a Comment: