Vilken elektrisk tandborste är bäst i test? Här hittar du all information du behöver för att kunna välja.

Behöver du en elektrisk tandborste eller duger en vanlig?

Att borsta tänderna är något som du gör väldigt ofta. Men forskning visar att det är många som inte borstar tillräckligt ofta och inte tillräckligt länge. Medeltalet brukar vara ca 45 sekunder per gång. Munhygienen kunde vara bättre för de flesta. Det är rekommenderat att borsta två gånger om dagen och minst 2 minuter per gång. Och dessutom att rengöra mellan tänderna.

Tester visar att de elektriska tandborstarna är bättre på att ta bort plack än de vanliga. Genom att investera i en eltandborste kan du lätt förbättra din munhygien och få rena tänder. Och då många av dem är utrustade med en timer, så hjälper dem dig att borsta tillräckligt länge.

Här är några av fördelarna som eltandborstar har över vanliga:

 • ​De tar bort mera plack och förebygger gingivit
 • En timer som ser till att du borstar tillräckligt länge
 • Trycksensor för att du inte ska trycka för hårt
 • De är mindre fysiskt krävande för de som har svårt att röra sig

Man kan därför säga att en eltandborste i de flesta fall är bättre än en vanlig tandborste.

Också barn kan dra nytta av eltandborstar då det finns speciellt utvecklade modeller för just barn. Här kan du läsa mera om hur du väljer en eltandborste för barn.

När du har bestämt dig för att skaffa en eltandborste måste du också bestämma dig för vilken modell du vill ha. Och det finns en hel uppsjö att välja bland.

Vad du ska leta efter i en bra elektrisk tandborste

Här kommer några funktioner som du kan använda för att skilja på bra och dåliga exemplar.

Viktiga funktioner

 • Litet borsthuvud. För att komma åt bra med borsten är det bättre med ett litet borsthuvud.
 • Ergonomiskt grepp. Då man är trött, vilket är vanligt på tidiga morgnar och sena kvällar, kan det hända att du tappar din borste. För att undvika det är det bra med ett stadigt och ergonomiskt grepp. Det här är speciellt viktigt för de som har dåliga händer.  <Fixa!>
 • Timer. För att regelbundet borsta i 2 minuter är det mycket hjälpsamt att ha en inbyggd timer. Det låter inte så viktigt, men effekten kan vara avsevärd.
 • Tyst. En för hög ljudnivå kan vara irriterande både för dig och andra.
 • Bra tillgång på nya borsthuvud. Borsthuvudena behöver bytas regelbundet. Det ska vara enkelt och billigt att få tag på nya.
 • Olika typer av borsthuvud. Vissa personer behöver till exempel hårdare eller mjukare huvuden.
 • Lång batteritid. Ett bra batteri ska räcka flera dagar utan att behöva laddas. Mycket bra om du brukar ta med din borste på resor.

Extra funktioner

 • Fjärdedels timer. Genom att dela upp de 2 minuterna i 4 delar kan du se till att du borstar lika mycket på alla tänder.
 • Trycksensor. Det är inte bra för varken tänderna eller tandköttet om du trycker på för hårt när du borstar. En trycksensor meddelar dig när det händer.
 • Resefodral. Om du reser så är det bra med ett fodral som skyddar borsten.
 • Batterinivåmätare. Så att du vet hur länge det dröjer innan du måste använda laddaren igen.
 • Ultraviolett rengöring. Ser till att det inte bildas bakterier på borsthuvudet.
 • Borsthuvud som meddelar när de behöver bytas. Om borsthuvudet är för slitet så rengör det inte lika bra.
 • Olika typer av rengöringsprogram. Ger möjligheten att ändra på rotations eller vibrations frekvensen.

Ergonomi

Det finns ett antal olika faktorer som påverkar en tandborstes ergonomi. Och vilka faktorer som är viktiga för dig kan vara andra än för någon annan. Därför går det inte att säga att en är objektivt bättre än en annan. Du måste själv bestämma vilka faktorer som är viktiga för just dig.

Vikt är en sak att tänkta på. Elektriska tandborstar väger lite mera än vanliga. Och det kan påverka hur de känns att hålla i och använda.

En annan sak är hur greppvänlig den är. Att handtaget har en oval form brukar hjälpa greppet. Det gör att det blir lättare att vrida på den. Vad det är för ytmaterial påverkar om handtaget glider i handen. Du vill ha ett material som förhindrar att tandborsten glider utan att du behöver hålla fast den så hårt. Även ett löst grep ska vara tillräckligt för att du inte ska behöva vara orolig för att tappa den.

Vibrationen kan också påverka hur den känns i handen. Om den vibrerar kraftigt blir du snabbare trött i handen.

Timer

Tandborstens timer funktion kan vara en av de viktigaste sakerna för att förbättra resultatet och ge renare tänder. Eftersom den optimala längden för tandborstning är 2 minuter, men i medeltal borstar man endast 42 sekunder, finns det här mycket att förbättra. Det är naturligtvis fullt möjligt att borsta i 2 minuter utan att ha en timer. Men om du vet att du, som de flesta andra, fuskar och inte borstar tillräckligt länge kan en timer hjälpa dig att ändra på ditt beteende.

Hur timer fungerar varierar lite på olika borstar. Den enklaste varianten är att borsten stannar till en kort stund när tiden har gått ut. På andra så stannar borsten helt. Det kan också finnas en lampa som blinkar eller en helt separat display som visar information om timern. Vad som bäst hjälper dig att uppnå de 2 minuterna är något du måste avgöra själv. Men ofta har vi lättare att följa tydliga instruktioner. Är signalen för diskret så är den lättare att ignorera och glömma bort. Du behöver en timer som gör det till en omedveten rutin att följa.

Vissa timers delar även upp de 2 minuterna i fyra delar. Det vill säga 4 stycken 30 sekunders intervaller. Det här är så att du ska borsta varje del av munnen lika mycket. Det är vanligt att föra borsten runt hela munnen i ett lite slumpartat mönster. Men då finns en riska att vissa delar av munnen får mycket mera tid än andra delar. Det är lätt att stanna på den platsen där det är bekvämast att hålla borsten. Genom att borsta precis 30 sekunder på varje fjärdedel av munnen så undviker du det.

Ljudnivå

En eltandborste kan vara förvånansvärt högljudd. Därför har tillverkarna utvecklat metoder för att minska på ljudnivån. Vilket är extra populärt för de som stiger upp tidigt eller lägger sig sent och har andra familjemedlemmar i huset.

Tandborsthuvud

Något som är viktigt att tänka på när man väljer eltandborste är vilka typer av borsthuvud som det finns till den. Även om det följer med en sorts borsthuvud så behöver man inte nödvändigtvis använda den typen. Ofta finns det ett flertal att välja mellan. De kan ha mjukare eller hårdare strån men också andra funktioner som till exempel special designade huvud för att ge vitare tänder.

Finns det möjlighet att välja så är det oftast att rekommendera att välja en av de mjukare stråna. De andra olika special varianterna brukar sällan ha någon bevisad inverkan. Men mjukare strån är skonsammare för både tandköttet och emaljen.

Det är också viktigt att veta hur lätt och billigt det är att få tag på nya borsthuvud. För de behöver bytas med jämna mellanrum. Hur ofta ska man byta borste? Ja, ungefär var tredje månad är att rekommendera. Precis som för en vanlig tandborste. Det finns också borststrån som ändrar färg när det är dags att byta. Då slipper man hålla koll på hur gamla de är.

På grund av att man behöver byta ganska ofta så är det viktigt att de ersättande borstarna inte är för dyra. Men för de större märkena finns det också tredjepartstillverkare. De säljer tandborsthuvuden som ofta är billiga.

Batteri och laddare

Hur bra batteri som behövs beror på hur du använder din eltandborste. Om du alltid har den stående hemma bredvid laddaren så spelar det inte så stor roll. Men om du vill kunna ta den med på resa så är det bra om batteriet räcker för en vecka eller två.

Nackdelen med bra batteritid kan vara att det kommer från att batteriet är stort. Och därför lite tyngre. Men batteritid kan givetvis också förbättras genom att den är strömsnål.

Med tiden så blir de flesta batterier sämre. Och då kan det vara intressant att veta vad det finns för möjligheter att byta batteri på eltandborsten.

Nära kopplat med batteriet är ju förstås laddaren. Och här kan det också vara en viss skillnad. Vissa är lite större och klumpigare och andra är mycket eleganta. Det finns lösningar med induktionsladdning som kan se mycket smakfullt ut. Om det är viktigt för just dig måste du avgöra.

Trycksensor

För att skydda tandkött och emalj är det viktigt att du inte trycker borsten för hård när du borstar. För att hjälpa till att förhindra att det sker har flera modeller en trycksensor. Den gör att oscillationerna/vibrationerna stannar när du trycker för hårt. Då kan du lära dig hur hårt du ska trycka och kan undvika det i framtiden.

Men man ska vara lite försiktig med de här sensorerna. För i många fall är de inställda på alltför högt tryck. Och resultatet kan bli att du använder ett tryck som är just under den nivån där sensorn reagerar. Den nivån är redan för hög.

Det är givetvis svårt att sänka nivån på sensorn till just över det optimala trycket. För trycket varierar alltid lite då man borstar tänderna. Och med en alltför snäv marginal kommer sensorn att slå av väldigt ofta till användarens stora irritation. Därför måste sensornivån ha en större marginal med följden att det är möjligt att borsta med för högt tryck utan att sensorn slår av.

Tänk därför till om du märket att sensorn faktiskt slår av. Då har du använd alltför mycket tryck och borde helt ändra hur du borstar.

Borstningslägen

Vissa eltandborstar är utrustade med ett flertal olika borstningsprogram. De olika lägena varierar oftast frekvensen som borsten rör sig med. De olika frekvenserna ska vara mera effektiva för olika ändamål. Så som tandköttsvård, polering och djuprengöring. Tyvärr finns det inte så mycket forskning på om det faktiskt fungerar på det viset.

Men oavsett hur effektiva de olika lägena är så finns det ett läge som kan vara av nytta. Och det är mjukläget. Om du finner att eltandborsten är för aggressiv och du får besvär av det så kan du sänka frekvensen genom att välja mjukläget. Då sänks frekvensen vilket kan upplevas som behagligare.

Ultraviolett desinficering av borsten

För att din tandborste ska hålla god hygien behöver den ibland desinficeras. Då får man bort de mesta av bakterierna som kan växa på borsten. Det finns ett antal olika sätt som du kan göra det på. Du kan låta den ligga i antibakteriellt munskölj, lägga den i mikrovågsugnen i 1 minut eller låta den gå ett varv i diskmaskinen.

Men det finns vissa problem med dessa metoder. Munskölj är väldigt effektivt för desinficering, men det bryter också ner borststråna. Om de ligger i munsköljet längre än 15 minuter kan de ta skada. Också värmen från mikrovågsugnen och diskmaskinen påverkar borststrånas livslängd. Och övriga familjemedlemmar uppskattar kanske inte att du behandlar din bakterie fyllda borst i närheten av mat.

Ett annat alternativ för att desinficera borsten är med ultraviolett ljus. Ultraviolett ljus är också mycket effektivt på att ta bort bakterier. Tester visar att upp till 99% av alla bakterier försvinner.

Det kan därför vara praktiskt om det med eltandborsten följer med ultraviolett desinficeringsutrustning. Det gör att du kan enkelt och regelbundet hålla bakterierna borta från din tandborste.

Resetandborste

Om du brukar ta med dig din eltandborste när du reser så finns det några saker att tänka på.

Tandborsten bör inte vara för stor eller tung. De flesta borstar är i ungefär samma storlek. Men du behöver också tänka på vad mera du tänker ta med dig. Om det är en längre resa kanske du behöver laddningsstationen. Och om det finns en förvaringslåda, så behöver du tänka på hur stor den är.

En förvaringslåda kan vara bra under resan av flera orsaker. Den kan skydda eltandborsten från att ta skada, den kan skydda borsten från att bli smutsig och full av bakterier och den kan förhindra att eltandborsten av misstag startas. De är givetvis jobbigt om det första du märker när du kommer fram till hotellet är att tandborsten har varit igång under resan och att batteriet nu är tömt.

Batteritiden är viktig för att avgöra om du behöver ta med mig laddaren på resan. En bra resetandborste har en batteri tid på 2 kanske till och med 3 veckor. Fördelen med att slippa ta med sig laddaren på resan är uppenbar.

Vad gäller laddaren så kan det vara bra att kolla upp att den klarar den elektriska spänningsnivån ditt du ska resa. De flesta laddare är byggda för att klara 110 till 240 volt.

Braun Oral-B eller Philips Sonicare

De 2 absolut största märkena för eltandborstar är Braun Oral-B och Philips Sonicare. Den tydligaste skillnaden mellan dem är att Oral-B är känd för sina oscillerande tandborstar medan Sonicare är känd för sina soniska borstar.

Oral-B har generellt sett ett större utbud på borsthuvud. Vilket gör att de kan vara lättare att få den typ av borsthuvud som du önskar. De är också lättare att få tag på och har ett lite lägre pris. Men det är många som föredrar Sonicares lite smalare huvud som gör det lättare att komma åt bakom tänderna.

Sonicare har en betydligt bättre batteritid. Deras borstar klarar sig upp till 3 veckor medan Oral-B endast upp till 10 dagar. En orsak till det kan vara skillnaden i borstteknik som de använder sig av.

Roterande eller sonisk borströrelse​

Det finns en hel del klinisk forskning på vilken teknik som är mest effektiv. Men resultaten är inte helt entydiga. Och många av rapporterna är direkt eller indirekt finansierade av de 2 fabrikanterna. Det gör det ännu svårare att veta precis hur teknikerna är i förhållande till varandra.

Några av rönen vill i alla fall säga att den roterande oscillerande borsttekniken är aningen bättre på att ta bort plack. Medan den soniska däremot är lite bättre på att rengöra mellan tänderna. Så ett generellt råd kunde vara att de roterande tandborstarna är att rekommendera för de som alltid är noggranna med att använda tandtråd. Medan de soniska är bättre för de som ibland slarvar med användningen av tandtråd.

Men eftersom skillnaderna är tvetydiga och små så behöver du inte vara orolig att du väljer fel om du går på antingen det ena eller det andra spåret.​

Rengöring mellan tänderna​

Något som är viktigt att du tänker på när du väljer tandborste är också hur du planerar att utföra rengöringen mellan tänderna. Att rengöra mellan tänderna och se till att det där inte bildas plack är minst lika viktigt som att borsta tänderna. När du använder en borste kommer du inte åt ytan mellan tänderna tillräckligt bra för att förhindra att det där uppstår plack.

Det finns vissa eltandborstar där det följer med extra utrustning för just rengöring mellan tänderna. Så om du inte redan har en lösning för det så kan det vara värt att titta på dessa.​


Leave a Comment:

Leave a Comment: